Üniversitemiz Eğitim Bilimleri Enstitüsü Hayat Boyu Öğrenme ve Yetişkin Eğitimi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programı Öğrencileri Ankara’da Hayat Boyu Öğrenmeyle ilgili Kurumları Ziyaret etti.

Bartın Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Hayat Boyu Öğrenme ve Yetişkin Eğitimi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programı Öğrencileri 03.01 2018 tarihinde Yetişkin Eğitim Kurumlarının Yönetimi Dersinin gereği olarak Ankara’da bazı Hayat Boyu Öğrenme Kurumlarını Ziyaret ettiler.

Bu saha gezisine Üniversitemiz Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Nezahat GÜÇLÜ, Hayat Boyu Öğrenme ve Yetişkin Eğitimi Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin KAYGIN ile Hayat Boyu Öğrenme ve Yetişkin Eğitimi Tezli/Tezsiz Yüksek Lisans Programının öğrencileri katılmıştır. Sabah saat 07.00’de Bartın ilinden hareket eden gezi grubu saat 11.00’de Ankara’ya ulaşmıştır.

Üniversite gezi grubumuz ilk ziyaretini Atamızın huzuruna çıkarak Anıtkabir’e gerçekleştirdi. Aslanlı yolda yürüyüşün ardından kafile Atamızın mozolesi önünde saygı duruşunda bulundu. Misak-ı Milli kulesinin ziyareti ve Atamıza ait eşyaların sergilendiği müze ile kurtuluş savaşımızın anlatıldığı savaş müzesi ziyaret edilerek Anıtkabir ziyareti sonlandı.
Ziyaret,  Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile devam etti. Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünde İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanı Sayın Mete KIZILKAYA tarafından karşılanan üniversite grubumuz ile kırk beş dakika süren toplantı gerçekleştirildi.
MEB’de görevli yetişkin eğitimi uzmanı Serap Karabacak Aşır tarafından bakanlığın alandaki hedefleri, 2017-2018 eğitim öğretim yılı sayısal verileri, Genel Müdürlüğün vizyon ve misyonunun, Genel Müdürlük uhdesinde yürütülen ulusal ve uluslararası projeler ile geçici koruma altındaki Suriyeli vatandaşlara yönelik uygulamaların tartışıldığı toplantı soru-cevap ile devam etti. Yüksek Lisans öğrencimiz Arif Muzaffer KUL tarafından yöneltilen, alanda yüksek lisans/doktora programını tamamlayan ve alanda uzman olan öğreticilerin MEB’e bağlı kurumlarda yönetici olarak istihdam edilmesinin Türkiye’deki yetişkin eğitiminin niteliğinin artmasına olumlu etki sağlayacağı önerisi daire başkanı tarafından memnuniyetle karşılanmış ve Bakan Bey ile yapılacak bir toplantıda kendisine ileteceği sözünü vermiştir. Her iki tarafın da ziyaretten duyduğu memnuniyetlerin paylaşıldığı ve yüksek lisans öğrencilerimiz için yeni ufukların açıldığı toplantı güzel temenniler ile son bulmuştur.

Eğitim gezimizin ikinci durağı Ankara Üniversitesi Yaşam Boyu Öğrenme ve Yetişkin Eğitimi Bölümü oldu. Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsünde gerçekleşen ziyarete bölüm başkanı Prof. Dr. Hayat BOZ, Prof. Dr. Meral UYSAL, Doç. Dr. Ahmet YILDIZ ve Araş. Gör. Nevzat Samet BAYSAL ev sahipliği yaptı. Ankara Üniversitesi Yaşam Boyu Öğrenme ve Yetişkin Eğitimi Bölümü yüksek lisans öğrencileri ile üniversite öğrencilerimizin tanıştığı karşılıklı fikir alışverişinde bulunulduğu toplantıda bölüm başkanı Sayın Hayat BOZ, farklı şehirlerde bulunan ama aynı amaç için çabalayan iki ayrı grubun böylesine anlamlı bir toplantıda bir araya gelmiş olmasının son derece memnuniyet verici bulduğunu belirtti. Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Sayın Meral Uysal bölümün tarihi sürecinden ve öneminden bahsetti. Bugüne kadar yaklaşık kırk doktora mezunu verdiğini ve her yıl beş ya da altı doktora ile on beş ya da yirmi civarında yüksek lisans öğrencisi aldıklarını belirtti. İzlenen politikalar nedeniyle bölüm mezunlarının istihdamda problem yaşadıkları ve bu nedenle alanda yetişmiş nitelikli insan kaynağının iyi kullanılmamasının bölümün önündeki en büyük engel olduğuna dikkat çekti. Ayrıca birçok üniversitede hayat boyu öğrenme programlarının açıldığını, bölümü alan dışı akademisyenlerin istila ettiğini ve açılan bölümlerin ise ne lisans, ne yüksek lisans ne de doktora programında faal olduklarını belirtti. Kendi mezunlarından olan ve şu an üniversitemiz bünyesinde bölüm başkanı olarak görev yapan Sayın Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin KAYGIN’ın alana desteği ve üstün gayreti için takdiri hak ettiğini söyleyen Sayın Uysal, Bartın Üniversitesi olarak bölüm kadrosunun güçlendirilmeye ihtiyacı olduğuna vurgu yaptı. Üniversitemiz öğretim üyesi Sayın Prof. Dr. Nezahat GÜÇLÜ ise iki üniversite arasında etkili iletişimin ve iyi örnek paylaşımının yetişkin eğitimi alanına katkı sağlayacağını ve köklü geçmişi ile Ankara Üniversitesinin üniversitemize iyi örnek olacağını söyledi. Ek olarak, mezunlar için de büyük fırsat sağlayacağı görüşünü paylaştı. Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet YILDIZ ise doktora programı için üniversitemize destek sağlayacaklarını böylece bu alanın güçlendirilmesi için iki üniversitenin güç birlikteliğinin önemine işaret etti. Üniversitemiz öğretim üyesi Sayın Hüseyin KAYGIN ise bu ziyaretten duyduğu mutluluğu ve sağlanacak olan destek için bütün akademisyenlere teşekkürlerini iletti.

Gezinin son durağı Ankara Olgunlaşma Enstitüsü oldu. Yetişkin eğitimi alanında köklü ve nitelikli uygulayıcı olan kurumda üniversitemiz grubunu Enstitü müdürü Sayın İlknur KOÇBIYIK, müdür yardımcıları ile öğretmenler karşıladı. Yaşları 16 ile 40 arasında değişen kadın öğrenicilerin ürettikleri el emeği göz nuru eserler görevli personel tarafından tanıtıldı.